Araç - Kurtarma - Çekme - Taşıma Operatörlük Belgesi

Araç - Kurtarma - Çekme - Taşıma Operatörlük Belgesi

Oto Kurtarıcı, Çekici (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma) tipi iş makinalarını kullanmak için operatörlük belgesi olması gerekiyor. 

 

İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma) Tipi İş Makinesi Kullanımı Operatörü  Kimdir?

İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma) Operatörü;  İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma) Tipi İş Makinesinin yaptığı iş ve özelliğe uygun emniyetli ve verimli bir şekilde kullanan, İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma) Tipi İş Makinesinin çalışma öncesi ve çalışma sonrası kontrol, bakım ve ayarlarını yapabilen Operatörlük Belgesine sahip nitelikli kişidir.

 

 

İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma)  Tipi İş Makinesi Kullanımı Operatörlük Belgesinin yasal dayanağı nedir?

 

İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma)Tipi İş Makinesi Kurs Programı 18/09/2015 tarih ve 88 sayılı karar ile çerçeve programı kabul edilmiştir.


Yeni çıkan İş Sağlığı ve Kanun kapsamında İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma) Kullanıcıları İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma) Tipi İş Makinesi Operatörlük Belgesi almak zorundadır.

İş Güvenliği Uzmanları'da firmalarda Risk değerlendirme yaparken İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma)  Makinesi kullanıcılarının Operatörlük Belgesi almak zorunda olduğunu söylemektedir.

Çalıima Bakanlığından gelen İş Müfettişleri'de İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma)  Makinesi kullanıcılarına Operatörlük Belgesi sormaktadır.

Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma Operatörü; Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı Operatör Belgesine sahip olmalıdır. Herhangi bir kaza anında bütün sorumluluklar operatöre aittir. Operatör Belgesine sahip olmayan kişi yasal olarak iş makinesini kullanamaz. Bu tür elemanları çalıştıran işverenler 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hükümlerine göre suçlu sayılırlar.

Karayolları Trafik Kanunu Madde 36'da; Motorlu araçların, Sürücü belgesi olmayan kişiler tarafından karayollarında sürülmesi ve sürülmesine izin verilmesi yasaktır.

    
İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma) Tipi İş Makinesi Kullanımı OperatörlükBelgesi Nereden alınır?

 

İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma)Operatörlük Belgesi Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında bulunan ve İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma) programını uygulamak üzere gerekli donanım, teçhizat bulunan ve gerekli uzman öğreticileri görevlendirmiş olan Özel Uzmanlar İş Makinaları ve Operatörlük Kursundan alınır.


Operatörlük Kurslarına Bavuru Yapmak İçin Gerekli Şartlar ve Hazırlanması Gereken Evraklar;

 

Nüfus Cüzdan Fotokopisi; Yaş şartı: 18 yaşını bitirmiş

 

5 adet Fotoğraf 

Öğrenim Belgesi; Öğrenim şartı: En az ilköğretim okulu mezunu (1997 yılından önce mezun olanların ilkokul mezunu) olmak,

Sağlık Raporu; Sağlık Şartları: Operatörlük yapmasında engel olmadığına dair sağlık raporu "G sınıfı sürücü olur" veya"İş Makinesi Kullanabilir" ibaresi yazacak,

Cumhuriyet Savcılığı Belgesi: Adli sicil kaydının bulunmadığına dair; Adli Sicil Belgesi.

Operatörlük Belgesinde ne yazacak?

 

Kurs sonunda yapılacak yazılı ve uygulama sınavında başarılı olan kursiyere “ İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma) Makinesi Sertifikası” verilir. Uygulama sınavında başarısız olanlara bir sınav hakkı daha tanınacaktır.

 

İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma) Operatörlük Belgesini G sınıfı Sürücü Belgesine Çevirmelimiyim?

 

G sınıfı Sürücü Belgesi Karayolları Trafik Kanununa göre Karayolunda hareket edecek araçları kullanmak için gerekli olan bir belgedir. Kullandığınız İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma) ile Karayoluna çıkacaksanız Ehliyetinize "G" sınıfı sürücü belgesi olarak işletmeniz gerekmektedir.

İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma) Operatörü; İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma) Makinseini sadece şantiye alanları ve firma içlerinde kullanacağı zaman Operatörlük Belgesinin (sertifikanın) alınması ve özlük dosyasında saklanması yeterli olacaktır. 

Bunun yanında bazı firmalar İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma) Operatörünün İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma) şantiye alanları ve firma içlerinde kullanacak olasalar bile, İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma)Tipi İş Makinesi Operatörlük Belgesinin eliyete işlenmesini istemektedir.

Çalışma Bakanlığından gelen İş Müfettişleri'de İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma) kullanıcılarına Operatörlük Belgesi sormaktadır. 


Karayolunda ise İş Kamyonu (Araç Kurtarma - Çekme - Taşıma) kullanıcılara Trafik Memruları G sınıfı sürücü belgesini sormaktadır.

 


Forklift Kursu, Vinç Kursu, Kule Vinç Kursu, Tavan Vinci Kursu, Silindir, Beko Loder, Loder,Ekskavatör, Zemin Delgi Operatörlük Kursu, Oto Kurtarıcı Kursu

İş Makinası Ehliyet Kursu Operatörlük Belgesi, Operatörlük Eğitimi  ve G Sınıfı Ehliyet  (G Sınıfı Sürücü Belgesi), G Ehliyeti, İş Makinası Ehliyeti Nasıl Alınır, iş makinaları ehliyeti, Kurtarıcı Ehliyeti

forklift ehliyeti soruları,Forklift Ehliyeti,Çekici Ehliyeti, Oto Kurtarıcı Ehliyeti

Manlift Ehliyeti, Manitu Ehliyeti, Telehandler Ehliyeti, Makaslı Platform Belgesi, Makaslı Platform Ehliyeti, Dikey Platform Ehliyeti, Eklemli Platform Ehliyeti, Sepetli Platform Ehliyeti, Yük Asansörü Kullanım Belgesi, Kurtarıcı Belgesi,

 


Operatörlük Belgesi Nasıl Alınır. Operatörlük Belgesi İşlemleri. Operatörlük Belgesi Yönetmeliği

WhatsApp Mesajı Gönder
Scroll to Top