Vinçli Otel Vincinden Kurtuluyor

Vinçli Otel Vincinden Kurtuluyor

Ankara'nın Çankaya İlçesi'nde bulunan 35 katlı bir otelin tepesinde unutulan vinç, adeta tehlike saçıyor. çankaya Köşkü gibi önemli devlet binalarına hakim konumu nedeniyle, yapımı çok tartışılan binanın tepesinde kurulan ve inşaatın bitmesinin ardından bir türlü sökülmeyen vinç adeta tehlike saçıyordu.

Kenan Evren?in emriyle inşaatına başlanan ancak 26 yıldır tamamlanamayan ve üzerinde unutulan vinçle espri konusu olan Vinçli Otel’in hikayesi ise bir hayli ilginçtir. Ankaralılar için bir şehir efsanesi haline gelen otel inşaatı için yaygın bir biçimde “Şu bina var ya, bak tepesinde vinç duruyor. İşte orası otel olacaktı ama binanın içinde vinç unutulduğu için öylece kalakaldı, yıllardır açılamıyor” deyip, kahkahayı patlatıyor.

Temeli 1991’de atılan, 3 yıl sonra kaba inşaatı tamamlanan otelin maliyeti Hattat kardeşlerin arasının açılması, konunun mahkemeye yansıması üzerine yıllar geçince arttı. Devletten teşvik istemi ile yapılan başvuruların sonuç vermemesi ardından Ahmet Hattat, 2001’de gayrimenkullerinin bir kısmını satarak otel inşaatına aktardı. Ritz Carlton ve daha sonra Hyatt Grubu destek verdi. İnşaatı için 105 milyon dolar harcandığı belirtilen otel için çevreci sivil toplum örgütlerinin tepkisi üzerine açılan davada Danıştay, ’devam’ kararı verdi. Ancak, borçların ödenememesi üzerine Ankara’daki Gayrimenkul Satış İcra Müdürlüğü tam 30 yıldan bu yana tamamlanamayan inşaatın icra yoluyla satılması için devreye girdi.

Çankaya ilçesinde yapımı 14 yıl süren 35 katlı otelin tepesinde unutulan vinç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 2010’daki talebinin ardından söküm aşamasına geldi. Gül’ün talebi, Ankara Valiliği tarafından Çankaya Belediyesi’ne iletildi. Belediye, vincin söküm işlemi için ihaleye çıktı. İhalenin tamamlanmasın ardından 4 gün önce Malatya’dan getirilen Türkiye’nin en büyük vinci 500 tonluk mobil vinç 150 bin dolara otelin yanına kuruldu. 137 metre yüklekliğinde olan Vinci indirecek olan görevliler, söküm işleminin rüzgar, hava şartları ve mobil vincin ayaklarında bir sıkıntı çıkmazsa el verirse  5-6 saatte biteceğini kaydetti. Parçalar yere indiği takdirde 2 gün içerisinde parçaları aktaracağız. Devasa vincin kaldırılması esnasında geniş güvenlik önlemleri alındı.

vincli-otel-vincinden-kurtuluyor

WhatsApp Mesajı Gönder
Scroll to Top