Yük Bağlantı Elemanları

Yük Bağlantı Elemanları

Vinç Operatörlüğünde Yük Bağlantı Elemanlarının operatör tarafından bilinmesi, kullanılması, bakım ve kontrollerinin yapılması Vinç Operatörünün önemli görevlenrindendir ve vinci kullanmak kadar önemlidir.

Vinç Operatörü her ne kadar vinci kullanmaktan sorumlu ise'de kanca altında çalışan operatör yardımcısı (sapancı, serdümen, kancacı v.b. adlarla adlandırılır) tarafından yapılacak iş ve işlemler konusunda çok iyi bilgiye sahip olmalıdır. Nitekim özellikle Mobil Vinç kullanımında sahaya gidildiği zaman (her ne kadar doğru olmasa da) sapanlama işlemini hiç bilmeyen kişiler sapanlama yapmakta. Burada operatöre büyük görev düşmekte çünkü geçici olarak kullanılacak ve sapanlama işlemini yapacak kişiye kısa bir İŞ BAŞI EĞİTİMİ verilmeli peki bu eğitim kim tarafından ve ne zaman verilecek. elbette tabiki bu eğitim OPERATÖR tarafından verilecektir.

Uzmanlar İş Makinaları ve Operatörlük Kursunda verilen Operatörlük Eğitimlerinde Yük Tutma ve Bağlantı Elemanlarının Önemi özellikle vurgulanmaktadır.

Yük tutma ve bağlantı elemanlarını tanımayan, kullanımını bilmeyen, bakımlarını bilmeyen operatör olmadığını düşünmekle beraber genelde Vinç OperatörlüğündeKullanılan Yük Tutma ve Bağlantı Elemanlarını kısaca bir tanıyalım.

YÜK TUTMA VE BAĞLAMA ELEMANLARI : 

1- Parça malzeme tutma ve bağlama elemanları 

a) Sapanlar ( Bağlar )

b) Kirişler ( travers-boyunduruk ) ya makaraları 

c) Askılar 

d) Teskereler. 

e) Kıskaçlar 

r) Mıknatıslar ( mağnetler ). 

g) Özel kafesler. 

2- Gavşek  malzeme tutma elemanları: 

a) Döner kovalar. 

b) Dipten boşaltan kaplar. 

e) Otomatik kepçeler. 

3- Sıvı maden tutma elemanları

a) Potalar.

b) Döküm tamburları. 

WhatsApp Mesajı Gönder
Scroll to Top