Eğitim Şart

Eğitim Şart

Eğitim şart

 

Türkiye'de iş makinelerinin karıştığı pek çok iş kazası gerçekleşiyor ve bu kazaların büyük bir bölümü operatörlerin eğitimsizliği ve bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor. Bu doğrultuda yapılan bazı düzenlemelerle beraber, yapılan denetlemelerde operatörlerin sahip olmaları gereken “Operatörlük Belgeleri” de sorgulanmaya başlandı  Oluşturduğu uzman eğitmen kadrosu ile sektördeki eğitim açığının kapatılmasına yardımcı olmak isteyen Uzmanlar İş Makinaları ve Operatörlük Kursu, eğitimin hem firma hem de operatörler için hayati derecede önemli olduğunu savunuyor.

 

Ciddi bir konu

Sadece iş makineleri üzerine eğitim veren Uzmanlar İş MakinalarıOperatörlük Kursu, iş makineleri sektörü üzerine eğitim almış ve görev yapmış eğitmen kadrosunun bir araya gelmesiyle kurulmuş. Eğitim konusunda çok iddialı olduklarını söyleyen Uzmanlar Operatörlük Kursu kurucularından Kemal Milli, operatör eğitimin çok önemli olduğunu ve ciddiyetle üzerinde durulması gereken bir konu olduğuna değindi. Daha önceleri bu tür eğitimlerin Makine Mühendisliği Odalar Birliği ve sürücü kursları tarafından verildiğini ifade eden Milli, 2008 yılında gelen düzenlemeler sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu eğitimi yapan kursların ayrı bir kurs olmasına karar verildiğini ve tamamen iş makinesi operatörlerine yönelik eğitim veren kurumların eğitim ve sertifika verebildiğini söyledi.

 

Ehliyete işleniyor

Uzmanlar Operatörlük Kursu olarak “ kaliteniz ve güvenliğiniz için” sloganıyla çalışmalarını yürüttüklerini hatırlatan Kemal Milli, ISO 9001, ISO 14001 ve OHSAS 18001 gibi belgelere sahip olduklarını ve verdikleri sertifikanın emniyete başvurulması halinde ehliyete işlenebildiğini kaydetti. Eğitim sürecinden bahseden Milli; “Milli Eğitim tarafından belirlenmiş olan program listesinde birçok makine tipi var ve bu makine tiplerine göre eğitimlerimizi grupluyoruz. Ekskavatör, bekoloder, vinç, forklift, zemin sıkıştırma makineleri vb. farklı tiplerdeki iş makinelerinde operatörlük eğitimleri veriyoruz. Ayrıca, şu anda sektörün gözünden kaçan Kaldırma ve Taşıma Raylı Sistem Tavan Vinçlerinin eğitimlerini de veriyoruz. Sektördeki genel kanının tersine tavan vincinin kullanıcıları yeni çıkan İş Güvenliği Kanunu kapsamında operatör eğitimi almak zorunda ve sertifikasyonunun bulunması zorunda. Artık denetlemeye gelen Bakanlık müfettişleri bunları soruyor.” şeklinde konuştu.

 

Detaylı eğitim

İş verenlerin operatörlerden, ekonomik, hızlı ve pratik olmalarının yanında daha çok iş güvenliğine dikkat etmelerini istediğini sözlerine ekleyen Kemal Milli, bu doğrultuda eğitimler verdiklerini ve eğitimlerin makine tipine göre 48 ila 72 saat arasında değiştiğini söyledi.  Teorik olarak başlayan eğitimlerde bir iş makinesi operatörünün bilmesi gereken her şeyi anlattıklarının altını çizen Milli; “Eğitimler teorik olarak makinenin tanıtımı ile başlıyor. Daha sonra motor bilgisi, yürüyüş sitemleri ve kullanımı hakkında detaylı bilgiler ile devam ediyor. Tabi en önemli konusu ise; iş güvenliği kuralları. Bunlar hakkında çok detaylı teorik bilgileri sınıflarımızda sunuyoruz. Ayrıca, iş makinelerinde kullanılan güvenlik tabirlerini de anlatıyoruz. Kısacası, bir operatörün bilmesi öğrenmesi gereken tüm teknik detay ve terimleri kursumuzda öğretiyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Özel eğitim şart

Eğitimlerin hem firma hem de operatörler açısından pek çok faydası olduğunu değinen Kemal Milli, firmaların eğitimli personel çalıştırmasının maddiyat ve iş güvenliği açısında yararları olacağını, eğitimli bir operatörün ise cazip bir eleman olacağından ötürü daha nitelikli işlerde görev yapabileceğini ifade etti. Kullanılan iş makinelerinin çok özel olduğunu ve doğru kullanımının önemine değinen Milli şöyle devam etti; “Doğru kullanım iş makinesinin bakım masraflarını düşürebilir ve en önemlisi ise yakıt oranında büyük düşüşler sağlayabilir. Ayrıca, müfredatta bazı iş makineleri için yazılı bir talimat yok. Mesela; beton pompası, beton mikseri, kule vinç ve personel yükselticiler. Bu makinelerin hepsi çok özel ve kesinlikle özel sertifikasyonlar gerekiyor. Bu iş makinelerine yönelik eğitimlerimiz de olacak”

 

Son olarak Türkiye'de yaşanan iş makinesi kaynaklı iş kazalarına değinen Kemal Milli, yaşanan kazaların büyük oranda bilgisizlik ve eğitimsizlikten kaynaklandığını söyledi.

WhatsApp Mesajı Gönder
Scroll to Top