Forklift Ehliyeti Sınavı İçin Son Kayıt Tarihi

Forklift Ehliyeti Sınavı İçin Son Kayıt Tarihi

MEB onaylı Forklift Ehliyeti Sınavı (İş Makinası Kullanım Sertifika Sınavı) Mayıs ayında yapılacaktır. Mayıs ayında yapılacak sınava katılmak için son kayıt tarihi 11/Nisan/2014'dür.

Sınavda başarılı olanlara Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Kaldırma Yükleme (Forklift) Operatörlük Belgesi düzenlenecek. 

Forklift Ehliyeti almak isteyenler için gerekli şartlar ve hazırlaması gereken belgeler;

  1. Nüfus Cüzdan Fotokopisi; Yaş şartı: 18 yaşını bitirmiş
  2. 5 adet Fotoğraf
  3. Öğrenim Belgesi; Öğrenim Şartı: En az ilköğretim okulu mezunu (1997 yılından önce mezun olanların ilkokul mezunu) olmak,
  4. Sağlık Raporu; Sağlık Şartları: Operatörlük yapmasında engel olmadığına dair sağlık raporu "G sınıfı sürücü olur" ibaresi yazacak,
  5. Cumhuriyet Savcılığı Belgesi: Aşağıdaki suçlardan adli sicil kaydının bulunmadığına dair; Adli Sicil Belgesi.

a) TÜRK CEZA KANUNUN 403. maddesi, uyuşturucu madde imal ve ithal etmek ticaretini yapmak veya bu işleri yapanlara yardımcı olmak. 404. maddesi, uyuşturucu madde kullanmak,kullandırmak veya yanında bulundurmak. 572/2-3. maddesi, sarhoşluğu itiyat (alışkanlık) haline getirmek ve bu suçu iki defadan fazla işlemek.
b) 1918 SAYILI KAÇAKÇILIĞIN MEN ve TAKİBİNE DAİR KANUN 28. Maddesi, ateşli silah kaçakçık lığı yapmak. 29. Maddesi, Devletin mali siyasi iktisadi askeri idari güvenliğini bozacak türden kaçakçılık yapmak
c) 6136 SAYILI ATEŞLİ SİLAHLAR ve BIÇAKLAR HAKKINDA KANUN 12. maddesinin 3. ve takip eden fıkraları ateşli silahlar ile bunların mermilerini ülkeye sokmak, buna teşebbüs etmek veya bu suçu işleyenlere yardımcı olmak.
d) Yukarıda sayılan suçlardan sabıka kaydı bulunan şahıslar "G Sınıfı Sürücü Belgesi" alamazlar. Daha önce  "G Sınıfı Sürücü Belgesi" almış olanlardan da yukarıda sayılan maddelerden hüküm giydikleri tespit edilmesi halinde  "G Sınıfı Sürücü Belgeleri"  iptal edilir.

Karayolları Trafik Kanunu Md 1’de tanımlandığı üzere;

İş Makineleri: Yol inşaat makineleri ile benzeri tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma ile çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde kullanılan; iş amacına göre üzerine çeşitli ekipmanlar monte edilmiş; karayolunda insan, hayvan, yük taşımasında kullanılamayan motorlu araçlardır. (Değişik: 17.10.1996-4199/1 md.)

Operatör; Kendi başına ve belirli bir süre içerisinde İş Makinesini yaptığı iş ve özelliğine uygun emniyetli ve verimli kullanan, iş makinesinin çalışma öncesi ve çalışma sonrası kontrol bakım ve ayarlarını yapma bilgi ve becerisine ve İş Makinesi Kullanım Sertifikası (Operatörlük Belgesine) sahip nitelikli kişidir.

Karayolları Trafik Kanunu Md 42’de tanımlandığı üzere;

İş Makinelerinin (ForkliftVinçTavan VinciBekoloder v.b.) sürücülerinin eğitimleri ve eğitimde başarılı olanların sertifikaları Milli Eğitim Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü veya Makine Mühendisleri Odaları’nca, tarım sektöründe kullanılan iş makinelerinin (biçerdöver v.b.) eğitimleri ve eğitimde başarılı olanların sertifikaları ise Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı’nca verilir. Kursların eğitim ve staj süreleri Milli Eğitim Bakanlığı’nca saptanır. 

Forklift Ehliyeti Sertifikası

Forklift-ehliyeti-sınavı

WhatsApp Mesajı Gönder
Scroll to Top